Sunday 31 March 2013

Resepi Talam Berlauk

aku suka sangat kuih talam berlauk
kalau makan memang bertambah-tambah
kebetulan pagi nie SIL kak ros buat kuih nie
perghhh sedap gila
dah lama aku cari kuih nie
susahkan nak cari kuih nie kat pasar-pasar
 
bila tahu SIL boleh buat
apa lagi terus la minta resepi
 
aku taknak simpan sendiri jea
meh sini aku kongsi sekali resepinya bersama dengan teman blogger
 
bahan-bahannya :
Bahan A
1 cawan tepung jagung
1 cawan santan
2 cawan air
 
Bahan B
1/2 peket daging hancur ~ nak lebih pun takper
udang yang telah dibuang kulitnya
bawang putih yang telah ditumbuk lumat
daun bawang ~ di hiris halus
cili merah ~ di hiris halus
 
cara nak masak :
tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan daging hancur dan udang
masak hingga garing
masukkan sedikit garam
siap masak..masukkan hirisan bawang bawang dan cili merah
 
campurkan semua bahan A
masak sehingga mendidih ~ sehingga membuak-buak
sudah pekat masukkan bahan B
gaul sehingga sebati
 
masukkan ke dalam talam atau bekas plastik
padatkan ke dalam bekas
bila sudah sejuk
potong dan boleh makan
 
selamat mencuba

6 comments:

  1. sayang...check this out...

    http://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/upcoming-bubbly-ga-sponsors-list-as-of.html

    ReplyDelete
  2. farah - dah tgk wah bestnya nama tersenarai

    ReplyDelete
  3. xpernah makan lagi ni,tapi nampak cam sedap je kan....hehehehe...

    ReplyDelete
  4. alya - mmg sedap..cicah ngan cili perghhh terangkat

    ReplyDelete
  5. x reti lah nak makan kuih ni~
    kenapa entah~

    ReplyDelete
  6. nafira - alahai ruginya..sedap tau

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..