aku suka sangat kuih talam berlauk
kalau makan memang bertambah-tambah
kebetulan pagi nie SIL kak ros buat kuih nie
perghhh sedap gila
dah lama aku cari kuih nie
susahkan nak cari kuih nie kat pasar-pasar
bila tahu SIL boleh buat
apa lagi terus la minta resepi
aku taknak simpan sendiri jea
meh sini aku kongsi sekali resepinya bersama dengan teman blogger
bahan-bahannya :
Bahan A
1 cawan tepung jagung
1 cawan santan
2 cawan air
Bahan B
1/2 peket daging hancur ~ nak lebih pun takper
udang yang telah dibuang kulitnya
bawang putih yang telah ditumbuk lumat
daun bawang ~ di hiris halus
cili merah ~ di hiris halus
cara nak masak :
tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan daging hancur dan udang
masak hingga garing
masukkan sedikit garam
siap masak..masukkan hirisan bawang bawang dan cili merah
campurkan semua bahan A
masak sehingga mendidih ~ sehingga membuak-buak
sudah pekat masukkan bahan B
gaul sehingga sebati
masukkan ke dalam talam atau bekas plastik
padatkan ke dalam bekas
bila sudah sejuk
potong dan boleh makan
selamat mencuba
sayang...check this out...
ReplyDeletehttp://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/upcoming-bubbly-ga-sponsors-list-as-of.html
farah - dah tgk wah bestnya nama tersenarai
ReplyDeletexpernah makan lagi ni,tapi nampak cam sedap je kan....hehehehe...
ReplyDeletealya - mmg sedap..cicah ngan cili perghhh terangkat
ReplyDeletex reti lah nak makan kuih ni~
ReplyDeletekenapa entah~
nafira - alahai ruginya..sedap tau
ReplyDelete