semelam buat cheesecake meleleh
dan up di FB
ramai laks yang menanya macam mana nak buat
sebabkan permintaan yang mahukan resepi
jadi rajinkan diri menepek resepi mudah cheesecake meleleh di sini
semua orang boleh sesama kan
memang sedap
tapi bagi aku dan my family
rata-rata semuanya lebih suka chock moist cheesecake meleleh
yang resepi asal tak dapat sambutan hahahahaha
ok takper aku akan bagi dua-dua resepi sekali kat korang
jangan risau
pilih jea mana satu korang nak pilih yea
--buat dua jenis chaeesecake meleleh--
choc dan vanilla
--perghhhhh kalau sesaper yang diet tu--
beringat skit-skit yea
tinggi tu kalori dalam kek nie hehehehehe
tapi sedap punya pasal lupakan sajer hahahahahaha
Cheesecake Meleleh - Kek Sponge yang biasa
Bhn2 Utk Kek
*100g tepung hongkong/tepung kek
*60g tepung jagung
*1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk/susu cair
75g mentega cair
Cara Membuat
1)Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
2)Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
3)Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
4)Bakar dalam oven pada suhu 160c-170c selama 45 minit @sehingga masak.
Untuk Cream
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.
(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)
Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
Cara penyediaan
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap.
Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
Cara penyediaan
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap.
Choc Moist Cheese Cake Meleleh
-2 cwn tepung gandum
-1 cwn koko
-1 cwn koko
-1 cwn milo
-1 cwn susu pekat
-1 cwn minyak masak/olive oil
-1 cwn air panas
-1 cwn gula
-4 bjk telor
-1/2 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat
-1/2 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara Membuat
masukkan semua adunan ke dalam bekas
mix kan semuanya sehingga sebati
bakar masak sehingga 30-45 minit..masak sehingga masak
Untuk Cream
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream
Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.
(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)
Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
Cara penyediaan
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap.
Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
Cara penyediaan
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap.
Ok selamat mencuba semuanya
senang jea nak buat
makan masa sejuk-sejuk
memang terangkat
1 bekas pun tak cukup hehehehe
sedapnya kak..terliur dah ni.. meh la hantarkan kat sini..huhu..
ReplyDeleteblh jea....
DeleteSkg ni femes sungguh cheesecake melelh ni.hee
ReplyDeletefenomena nie
Deletemmg tgh hot skang nie
kek fenomena.. tapi fifi tak sempat try lagi.. tak larat nak masuk dapur ena..
ReplyDeleteperghhhh.. tolonglah.. teman lum ada oven.. camne nak buat.. dah terliur nengok nii.. haaaa
ReplyDeletekukus jea keknya
Deletesedapnya kak.. tapiiii malassssnya nak buat sndiri..
ReplyDeletenk tnya ckit..mcmana nk tau adunan tu da gebu?brapa minit kena mix adunan tu smpai gebu?
ReplyDeleteyang choc cheese meleleh tu takde mentega ye
ReplyDeleteknp xde butter dlm choc meleleh
ReplyDeletemmg takder butter
Deleteguna minyak shj
mentega da diganti dengan minyak..
ReplyDeletementega tu da diganti dengan minyak...
ReplyDeleteyup guna minyak shj
Deletemohon share resepi ye tq
ReplyDeleteboleh jea share
DeleteUntk y choc moist tu bahan2 campur? Xyah pukul ke ape? Xpaham huu
ReplyDeletecampurkan jea semua bahan
Deletepastu gaul dengan penyudip
gaul sehingga semuanya sebati
sedap..dah try dgn resepi ni..tq sis for sharing the recipe.. ;)
ReplyDeletesama2 yan =)
Delete2 bji kuning telur tu ambk dr 4 bji telur tu ke??
ReplyDelete2 bji kuning telur tu ambk dr 4 bji telur tu ke??
ReplyDelete2bji telur tu nk ambk dr 4 bji telur tu ke??
ReplyDeletesedp
ReplyDeletedah try buat ker =)
Delete2 bji telelur tu nk ambk dr 4 bji telur tu ke??
ReplyDeletetak dear
Deletekena 4 bjk telor jgk
tambah lg 2 bjk kuning telor jea
selamat mencuba =)
sis resepi yg choc moist cake tu kalau saya kukus cm mana ye jd x? sbb oven rosak. hrp dpt respon now..
ReplyDeleteblh jea kukus..lg sedap rasanya
DeleteOvalette, Mentega cair, Tepung kek blh beli kat mane ye? Tesco /giant ade jual x? Mentega cair tu kena guna mentega yg masin ke yg tak masin?
ReplyDeleteada jual
Deletebeli kat bhg kek
mesti ada jual
Ovalette, Mentega cair, Tepung kek blh beli kat mane ye? Tesco /giant ade jual x? Mentega cair tu kena guna mentega yg masin ke yg tak masin?
ReplyDeleteguna mentega yg tak masin
DeleteSalam..mcm mn sis letak dlm bekas tu?
ReplyDeleteklu kukus blh jea kukus dgn bekas palstik tu sekali
DeleteSalam sis,klu xde whiping,bole ke guna susu segar je?
ReplyDeleteSis untuk cream tu.yg 50 ml. Susu cair/susu segar/uht whipping cream kne pilih salah satu bahan ke atau pun setiap bahan 50 ml?
ReplyDeleteblh jea guna salah satu bahan tu
DeleteI dah buat...sedappp giler...cant stop myself to eat.... thanks dear... ♡♡♡♡
ReplyDelete♡♡♡♡
ReplyDeleteI dah buat...sedappp giler...cant stop myself to eat.... thanks dear... ♡♡♡♡
ReplyDeletehappy dgr komen yg sebegini =)
DeleteSis, blh bgtahu apa maksud sudu besar n sudu kecil tu?
ReplyDelete1sudu kecik - 1kecik kfc tu (atau 1sudu minum teh)
Delete1sudu besar - 1sudu makan yg biasa kita guna tu
Utk choc moist cheese leleh tu oven perlu set brpe drjah celcius erk? huhu :)
ReplyDeletealahai tak pasti baper suhu oven sebab ena guna pembakar jea
Deletepanas jea terus jea msk..tggu 40 mnt dah siap msk
Mentega tu perlu d pnaskn dlu utk cair kn.pastu biar sejuk????
ReplyDeletetakder mentega..guna minyak masak jea
DeleteSis, utk kek choc moist tu, berapa saiz loyang?
ReplyDelete8"
Deletesedap .....tapi termanis la cream cheese saya buat huhuhu..by da wau memang da booom jd gak buat time kasih for da resepi muahh XD
ReplyDeleteZarena..blh x wassap saya no awak..ni no saya 0124638472
ReplyDeletezarena 012.2449373
Deletesalam akak. kalau takde marjerin boleh tak gune "golden churn butter"?
ReplyDeleteNak tnye akak jual x ? Tngk mmg meleleh ..
ReplyDeleteAkak klau order nk jual x ?
ReplyDeleteshare ye kak...
ReplyDeletenak tanya 50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream ni..kna buh semua ke...atau piih salah 1