Friday, 30 November 2012

Resepi Durian Crepe yang Gebu

fuh memang Tsunami Crepe Durian skang nie
mana-mana BW pasti akan story pasal Crepe Durian
tak kira la sama ada buat sendiri ataupun membelinya dari orang lain
asalkan dapat makan dan rasa 
bila sudah rasa nak rasa berkali-kali lagi - bahaya tu hehehehhe

kali nie buat guna resepi Crepe Durian no.2
resepi versi no.1 boleh klik di sini
cuma bagi pendapat aku resepi versi no.1 nie bila nak lipat cepat pecah

bila dapat resepi versi no.2 nie, sudah buat
dan hasilnya memang cantik dan gebu jea crepenya
serta berbau wangi sebab menggunakan santan :)

jom intai Resepi Crepe Durian :
Bahan-Bahan 
1) 500g tepung gamdum
2) 1 sudu besar tepung ubi
3) 400g santan
4) 3 biji telor
5) sedikit garam
6) 1 sudu kecil esen vanilla
7) beberapa titik pewarna - ikut suka hati nak guna pewarna apa-kuning/jihau/merah

masukkan semua bahan ke dalam blender
blend sehingga kesemuanya sebati
tapis bahan tersebut untuk mendapatkan adunan sekata

setelah adunan sebati
masukkan pewarna 
aku guna pewarna kuning

panaskan non stick pan
ambil1 senduk adunan dan loyangkan ke dalam pan
buat macam kita buat lempeng
buat sehingga habis

hasil goyangan adunan dalam pan
kulit crepe gebu dan mulus

Bahan untuk buat Whipping Creme :
200 ml non dairy whipping creme
isi durian yang telah dicarik-carik


untuk membuatnya 
kulit crepe yang buruk di bahagian dalam
yang cantik di bahagian luar

letakkan whipping cream
dan letak sedikit atasnya isi durian
kalau korang suka manis letak lagi whipping cream di atas durian
than balut macam kita balut nasi lemak
senang kan...


dan hasilnya
Crepe Durian yang gebu dan mulusnya
bila makan cair di dalam mulut hehehehhehe

kalau korang malas nak buat
order jea dari aku
hehehehehhe

sms/call : 012-244 9373 [Ena]
Crepe Durian / Mangga / Kiwi - 4pcs = RM10.00 

selamat mencuba 





Berminat dengan sebarang Vitamin Shaklee boleh hubungi Ena : 012 2449373 (whatsapp)

1 comment:

  1. oooo gitu rupanya buat crepe durian. baru tahu. hehhe

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Zarena Heeney 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi