Monday, 25 November 2013

Resepi Mudah Cheese Cake Meleleh

semelam buat cheesecake meleleh
dan up di FB
ramai laks yang menanya macam mana nak buat
sebabkan permintaan yang mahukan resepi
jadi rajinkan diri menepek resepi mudah cheesecake meleleh di sini
semua orang boleh sesama kan

memang sedap
tapi bagi aku dan my family
rata-rata semuanya lebih suka chock moist cheesecake meleleh
yang resepi asal tak dapat sambutan hahahahaha
ok takper aku akan bagi dua-dua resepi sekali kat korang
jangan risau
pilih jea mana satu korang nak pilih yea

--buat dua jenis chaeesecake meleleh--
choc dan vanilla

--perghhhhh kalau sesaper yang diet tu--
beringat skit-skit yea
tinggi tu kalori dalam kek nie hehehehehe
tapi sedap punya pasal lupakan sajer hahahahahaha



Cheesecake Meleleh - Kek Sponge yang biasa

Bhn2 Utk Kek
*100g tepung hongkong/tepung kek
*60g tepung jagung
*1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar ovalette
100g gula kastor
4 biji telur
2 biji kuning telur
50ml air sejuk/susu cair
75g mentega cair

Cara Membuat
1)Ayakkan dahulu bahan yang bertanda*
2)Mixkan semua bahan di atas kecuali mentega cair.
3)Pukul sampai gebu baru masukkan mentega cair.Sebatikan.
4)Bakar dalam oven pada suhu 160c-170c selama 45 minit @sehingga masak.

Untuk Cream
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream

Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.
(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)

Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap. 


Choc Moist Cheese Cake Meleleh
-2 cwn tepung gandum
-1 cwn koko
-1 cwn milo
-1 cwn susu pekat
-1 cwn minyak masak/olive oil
-1 cwn air panas
-1 cwn gula
-4 bjk telor
-1/2 sudu kecil baking powder
-1/2 sudu kecil soda bikarbonat

Cara Membuat
masukkan semua adunan ke dalam bekas
mix kan semuanya sehingga sebati
bakar masak sehingga 30-45 minit..masak sehingga masak

Untuk Cream 
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream

Mix semua bahan dia atas hingga sebati,
adunan ini memang cair.
(bagi yg nak cair lg,tmbh lg sedikit Susu Cair/susu Segar/UHT Whipping Cream ye)

Untuk Hiasan 1 buku (250g) cheddar cheese,diparut

Cara penyediaan 
1)Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keping,tuangkan cream cheese di atas kepingan pertama.
2)Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
3)Parutkan cheddar cheese di atas kek.Siap. 


Ok selamat mencuba semuanya
senang jea nak buat
makan masa sejuk-sejuk
memang terangkat
1 bekas pun tak cukup hehehehe


Berminat dengan sebarang Vitamin Shaklee boleh hubungi Ena : 012 2449373 (whatsapp)

58 comments:

  1. sedapnya kak..terliur dah ni.. meh la hantarkan kat sini..huhu..

    ReplyDelete
  2. Skg ni femes sungguh cheesecake melelh ni.hee

    ReplyDelete
  3. kek fenomena.. tapi fifi tak sempat try lagi.. tak larat nak masuk dapur ena..

    ReplyDelete
  4. perghhhh.. tolonglah.. teman lum ada oven.. camne nak buat.. dah terliur nengok nii.. haaaa

    ReplyDelete
  5. sedapnya kak.. tapiiii malassssnya nak buat sndiri..

    ReplyDelete
  6. nk tnya ckit..mcmana nk tau adunan tu da gebu?brapa minit kena mix adunan tu smpai gebu?

    ReplyDelete
  7. yang choc cheese meleleh tu takde mentega ye

    ReplyDelete
  8. mentega da diganti dengan minyak..

    ReplyDelete
  9. mentega tu da diganti dengan minyak...

    ReplyDelete
  10. mohon share resepi ye tq

    ReplyDelete
  11. Untk y choc moist tu bahan2 campur? Xyah pukul ke ape? Xpaham huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. campurkan jea semua bahan
      pastu gaul dengan penyudip
      gaul sehingga semuanya sebati

      Delete
  12. sedap..dah try dgn resepi ni..tq sis for sharing the recipe.. ;)

    ReplyDelete
  13. 2 bji kuning telur tu ambk dr 4 bji telur tu ke??

    ReplyDelete
  14. 2 bji kuning telur tu ambk dr 4 bji telur tu ke??

    ReplyDelete
  15. 2bji telur tu nk ambk dr 4 bji telur tu ke??

    ReplyDelete
  16. 2 bji telelur tu nk ambk dr 4 bji telur tu ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dear
      kena 4 bjk telor jgk
      tambah lg 2 bjk kuning telor jea

      selamat mencuba =)

      Delete
  17. sis resepi yg choc moist cake tu kalau saya kukus cm mana ye jd x? sbb oven rosak. hrp dpt respon now..

    ReplyDelete
  18. Ovalette, Mentega cair, Tepung kek blh beli kat mane ye? Tesco /giant ade jual x? Mentega cair tu kena guna mentega yg masin ke yg tak masin?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada jual
      beli kat bhg kek
      mesti ada jual

      Delete
  19. Ovalette, Mentega cair, Tepung kek blh beli kat mane ye? Tesco /giant ade jual x? Mentega cair tu kena guna mentega yg masin ke yg tak masin?

    ReplyDelete
  20. Salam..mcm mn sis letak dlm bekas tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu kukus blh jea kukus dgn bekas palstik tu sekali

      Delete
  21. Salam sis,klu xde whiping,bole ke guna susu segar je?

    ReplyDelete
  22. Sis untuk cream tu.yg 50 ml. Susu cair/susu segar/uht whipping cream kne pilih salah satu bahan ke atau pun setiap bahan 50 ml?

    ReplyDelete
  23. I dah buat...sedappp giler...cant stop myself to eat.... thanks dear... ♡♡♡♡

    ReplyDelete
  24. I dah buat...sedappp giler...cant stop myself to eat.... thanks dear... ♡♡♡♡

    ReplyDelete
  25. Sis, blh bgtahu apa maksud sudu besar n sudu kecil tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1sudu kecik - 1kecik kfc tu (atau 1sudu minum teh)
      1sudu besar - 1sudu makan yg biasa kita guna tu

      Delete
  26. Utk choc moist cheese leleh tu oven perlu set brpe drjah celcius erk? huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alahai tak pasti baper suhu oven sebab ena guna pembakar jea
      panas jea terus jea msk..tggu 40 mnt dah siap msk

      Delete
  27. Mentega tu perlu d pnaskn dlu utk cair kn.pastu biar sejuk????

    ReplyDelete
    Replies
    1. takder mentega..guna minyak masak jea

      Delete
  28. Sis, utk kek choc moist tu, berapa saiz loyang?

    ReplyDelete
  29. sedap .....tapi termanis la cream cheese saya buat huhuhu..by da wau memang da booom jd gak buat time kasih for da resepi muahh XD

    ReplyDelete
  30. Zarena..blh x wassap saya no awak..ni no saya 0124638472

    ReplyDelete
  31. salam akak. kalau takde marjerin boleh tak gune "golden churn butter"?

    ReplyDelete
  32. Nak tnye akak jual x ? Tngk mmg meleleh ..

    ReplyDelete
  33. share ye kak...
    nak tanya 50ml Susu Cair/Susu Segar/UHT Whipping cream ni..kna buh semua ke...atau piih salah 1

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Zarena Heeney 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi