Friday, 21 June 2013

Mandi Manda di Pantai Selat Melaka

cerita awal bulan yang lalu
lepas habis kenduri rumah Pak Long
siap kemas semuanya
baru kami turun ke Pantai

rumah Pak Long belakang rumah adalah Pantai
siapa tinggal di Kg.Kuala Sg.Baru?
ada teman blogger Ain ~ Nia Imrani pun kampungnya di sana
Ain tahun nie raya di Melaka kan
boleh la jumpa raya tahun nie kan :)

sambil mencari remis
sambil anak-anak madi laut
sambil adik-adik tertimbus di dalam pasir
sambil menikmati matahari nak turun ~ sunset
cantiknya pemandangan

--pasir pantai yang berwarna merah--

--remis yang ada di pasir--
korang pernah makan remis tak
bentuk dia macam lala jugak
tapi remis nie versi kecik-kecik jea
kulit remis nie boleh buat sebagai hiasan

remis nie kan boleh didapati di pantai yang pasirnya berwarna merah jea tau
bukan semua pantai ada remis nie
ada tempat-tempat remisnya ikut musim
tapi pantai di rumah pak long nie memang tak bermusin
sentiasa ada jea
kelebihan pantai di kuala sg.baru :)
takder lauk di rumah pergi jea pantai
cari remis dan boleh dijadikan lauk

remis nie boleh dibuat masak :
sup
sambal
lemak putih
tetiba laks terliur huhuhuhu teringat lauk remis :)

--aku dan lini--
muka kami sama tak

--masing-masing mengorek pasir mencari remis--
ramai-ramai cari meriah skit

--belangkas--
hah korang kenal tak belangkas
selalu ada ungkapan
"macam belangkas"
hah nie la belangkasnya
telor dia boleh makan tau
buat macam otak-otak tu memang sedap
alamak terliur lagi [adakah sebab aku puasa]
membuatkan aku asyik terliur memanjang :p

--mandi manda--
dapat mandi masing-masing lupa diri
aku dan mr.hubby tak mandi pun
duduk atas pasir jea

yang melayan 3 budak nie
sudah semestinya pak chu dan pak langnya

--puas mandi..edisi menanamkan diri laks--
memula tanam si bam bam nie
tak nak baring pun hanya duduk dan letak pasir atas paha si umar nie
tu pun macam takut-takut skit

--tanam umairah laks--
memang takder istilah takut la si kakak nie
rilex jea
siap gelak-gelak lagi

--pastu tanam pak chu laks-
tapi kena baring baru kena tanam
masing-masing bergotong royong timbus pasir pada pak chu eheh
apa yang penting kerjasama
umar siap pijak-pijak atas badan pak chunya 
bagi mampat pasir tu atas badan nasir

--one happy family--

--konon nak capture gambar berseni la --
macam kita boleh pegang orang jauh eheh

percutian yang menyeronokkan
pastilah bersama keluarga
betul kan..




Berminat dengan sebarang Vitamin Shaklee boleh hubungi Ena : 012 2449373 (whatsapp)

22 comments:

  1. Sangat betul! :)
    Janji ada dgn famili
    Cukup ahli
    Mmg best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu
      ada bersama keluarga
      semuanya jd meriah
      dan happy sokmo

      Delete
  2. best nyer men2 kt pantai.. remis..belangkas.. sume x pernah mkn..

    ReplyDelete
  3. remis tu tak pernah makan la kak

    tengok pun tak pernah

    lahai, sedih pulak rasanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh la dtg ke sini
      blh kuis2 pasir :)

      Delete
  4. remis tu rebu uh serai je pun dah sedap.. maniss.... nnti raya meh dtg rumah tau, ena..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu
      mmg sedap
      ddk atas pangkin
      mkn mcm tu jea

      Delete
  5. wahhh besttnya mandi manda di tepian pantaiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak2 jea yg mandi
      ena tak suka sgt mandi air laut
      sbb bdn akan rasa gatal2
      lebih suka mandi air terjun
      sejuk jea airnya

      Delete
  6. bestnye!! saya x pernah mkn remis ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap tau...
      klu sudah rasa
      pasti nak merasa-rasa lagi :)

      Delete
  7. wah ! seronok bebenor semuanya mandi manda kat pantai yer . belangkas mmg cuma blh mkn telurnya ajer ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu belangkas mmg blh mkn telornya jea
      sbb isi mmg takder :)

      Delete
    2. ena.. isi belangkas sikit sangat.. tapi kalau ena dapat rase.. lagi sedap dari ketam.. :)

      Delete
  8. remis tue sedap na tp kecik2 nau...masa ktorg g PD cari kat sna..pergghh...best cari remis ramai2...

    ReplyDelete
  9. wah...syoknye cari remis tu ye...dulu rajin gak ke pantai carik remis ni..skrg xde masa lgi..

    ReplyDelete
  10. waaahh.. belangkas.. sedap da lame tak makan belangkas.. nak.. hahaha.. kampung fifi pon dekat melake.. laut belakang rumah.. tapi laut lumpur.. kalau kene musin belangkas.. banyak dapat sampai nak termuntah makan.. kiterang takde remis.. tapi ade siput sedut dan siput cungkil.. :)

    ReplyDelete
  11. ayah ena xjoin ke cuti2 ni.....mmg happy sgt kn...

    ReplyDelete
  12. Wah seronoknya cari remis, dah teringin lama nak cari remis. Teringat masa kecik2 kat pantai irama tapi skrg klu balik kg pun x smpt nak gi. Eena boleh tak suggest homestay ke, chalet ke utk akak & family gi cari remis ni

    ReplyDelete
  13. Bestnyer cari remis. Dah lama teringin nak korek pasir cari remis. Ena boleh tak suggest homestay atau chalet yg best utk family 10 org.

    ReplyDelete
  14. Bestnyer cari remis. Dah lama teringin nak korek pasir cari remis. Ena boleh tak suggest homestay atau chalet yg best utk family 10 org.

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Zarena Heeney 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi