Tuesday, 25 June 2013

Cara Artis Korea Cuci Muka dan Jaga Muka

Apa cara dan langkah korang semua dalam menjaga muka dan mencuci muka
Sambil google petang semalam, sebenarnya nak cari cara cuci muka dengan betul
tapi ternampak laks cara artis korea mencuci muka
macam menarik dan rasa macam nak lakukan
hah korang rasa tertarik tak
jom buat sesama :)


Sangat jeles dengan kulit muka
hanya bagi contoh 2 artis korea yang mempunyai kulit muka yang mulus dan bersinar

--Yoon Eun Hye--
memang glowing jea muka dia nie kan

--Suzy dari Miss A--
muda lagi tapi sudah pandai jaga muka


Apa langkah yang penting dalam perawatan muka? Semestinya langkah atau cara yang betul menggunakan cleanser, toner dan moisturizer. Setiap wanita perlu melakukan 3 perkara ini ketika membuat perawatan muka. Tanpa 3 perkara ini rasa seperti tidak lengkap pula. Tapi tidak semua tahu langkah penggunaannya yang betul, maksud saya cara cuci muka dengan betul, penggunaan toner dan moisturizer yang betul. Penting untuk mengetahuinya agar wajah anda tidak lagi dicemari dan kotor.
Kami tunjukkan langkah yang betul untuk menggunakan cleanser, toner dan moisturizer.

1. Mula-mula sekali, haruslah dimulakan dengan Bismillah, baru dapat berkat. Ikat rambut supaya tidak menghalang muka. Cuci tangan terlebih dahulu sehingga bersih. Jangan sesekali menyentuh muka anda ketika tangan tengah kotor.

2. Lepas itu, ambil pencuci muka dan basahkan dengan air, sila buihkan dahulu banyak-banyak di tangan, selepas itu boleh sapukan di muka. Cara urutan yang betul boleh lihat gambar di bawah, anda harus tekankan kawasan dahi dan t zone. Urut perlahan-lahan dan jangan menekannya sama sekali.





3. Selepas itu, cuci muka dengan air suam terlebih dahulu. Lepas itu, barulah cuci muka dengan air sejuk.
4. Lap muka anda dengan tuala yang bersih. Kalau boleh sediakan tuala yang khas untuk muka sahaja.
5. Sekarang boleh gunakan toner. Ambil kapas, picitkan sedikit toner. Tidak perlu picit di keseluruhan kapas, sedikit saja sudah memadai. Lap perlahan-lahan, sekali lagi beri perhatian di dahi dan t zone. Bila rasa sudah kena di semua bahagian, boleh buang kapas.
6. Biarkan muka kering dan jangan sesekali basuh toner.
7. Akhir sekali, gunakan moisturizer. Letakkan di seluruh muka dan urut perlahan-lahan. Selesai.

Cara Suzy - Miss A mencuci muka..
menarik sangat
4-2-4 Face Washing Technique




1. Pertama sekali, ambil cleasing oil (kalau takder boleh guna olive oil), urut di muka selama 4 minit. 
    Cukup   4 minit okay. Cleanser yang biasa anda gunakan.
2. Buihkan pencuci muka, letakkan di muka dan urut selama 2 minit.
3. Lepas tu, bolehlah cuci muka dengan air selama 4 minit. tapi 2 minit pakai air suam, 2 minit lagi pakai air sejuk tau. Kenapa? Sebab air sejuk tu nak tutup pori muka. Selesai.

Pergh pengsan 10 minute jea nak cuci muka ~ kalau aku nie confirm umar sudah tendang pintu bilik air hahahahaha tapi nak cantik boleh jea kan :)

Seorang ahli kumpulan SNSD, Sooyoung bagi tips, dia cuci muka dengan pencuci muka pada waktu malam je. Pada waktu pagi dia cuma cuci muka dengan air biasa. Sebab masa malam, muka tak terdedah sangat dengan kotoran. Sooyoung tidak menggunakan mana-mana produk pembersihan pada waktu pagi, kerana lebih cenderung menghapuskan kelembapan dan menyebabkan minyak berlebihan.



--Sooyoung--


emmmmm macam-macam kaedah nak cantikkan wajah kan
korang cuci muka style macam mana :)
selamat mencuba




Berminat dengan sebarang Vitamin Shaklee boleh hubungi Ena : 012 2449373 (whatsapp)

41 comments:

  1. owww. ada cara rupanya nak cuci muka. nina main hentam jea. patutla. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ena sblm nie asalkan ada buih kena seluruh muka dah kira ok la tu eheh

      Delete
  2. fiza cuci muke janji buih kne seluruh muke.. huhu..
    soo young nyer kulit mmg cantik..
    anggota girls generation yang paling fiza suke.. >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la ngan k.ena jugak
      asalkan tak lama ddk dlm blk air
      dah kira ok la tu

      Delete
  3. hihi,...kalo kite xde mase nak cuci muka lelame kan...guna cleansing pon tonyoh je,..lagi lambat cuci..anak2 da buat peel kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la lama2 ddk dlm bilik air
      mula la anak2 akan mula mencari
      klu dpt tahu kita dlm blk air mmg terjerit2 di luar pintu

      Delete
  4. hhu.. kena rajin la nih.. x smpat la nk ikut flow ni.. hehe.. dpt cuci muka tu pun dh kira ok.. hehe

    ReplyDelete
  5. momoy cuci muka macam biasa. tapi momoy lebih fokuskan bahagian tepi pipi yang dekat dengan telinga tu. sebab area situ di hujung.

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu k.ena lebih tumpukan di bhg t zone
      hidung dan dahi
      mmg lama la membasuh muka area situ

      Delete
  6. cara suzy cuci muka pakai olive oil tu menarik pulak.. nak try la nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la ena pun tertarik utk guna olive oil tu
      mcm menarikkan

      Delete
  7. I sapu2 buih, cakor2 dua tiga kali dah. hahahhaah takder nak tertiba bagai.

    ReplyDelete
  8. olive oil memang elok.. fifi ade terbace dalam buku rasulAllah is my doktor.. olive oil campur black seed oil.. elok.. sebab 2 2 bahan ni takde bahan kimia dan pengawet..

    ReplyDelete
  9. jeles betul tgk muka artis korea

    ReplyDelete
  10. heee.. teman cuci macam biasa aje.. xde ak berurut2.. tapi boleh lea cuba nanti kan..

    ReplyDelete
  11. Saye cuci muka pkai asid..hahaah...bkn mkin comel..tpi mkin sakai muka tu.,hahaha

    ReplyDelete
  12. sye pn nk cube....skrg ni el gune pencuci muke BIBIE BROWN, kalau nk kate kn yg kite perlu jaga sngt pade bahagian muke...contoh-..hidung,dahi...tu x perlu lh nk penting kn sngt,yg penting skali..kite kene cuci muke dgn same rata dn kalau nk pilih sabun pencuci muke tu,,kite tengok lh pada wajah kite ape yg berlebihan,,jgn main beli or ikut ape yg org suke je ,kite kene buat pilihan..n kalau betul x tahu,tanye org sape2 je...minta pendapat,tp kalau el...slalu nye beli kt WATSON or kt kedai pencuci muke,huhu.... :) nk tahu x..korang tahu x ape jenis/jenama MAKE UP yg korea slalu gune kn???

    ReplyDelete
  13. assalam,xpe ke kalau sy gune bedak arab kokuryu sbg moisturizer??

    ReplyDelete
  14. assalam,takpe ke kalau sy gune bedak arab kokuryu sbg moisturizer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlkslm..x pe,kite kn masing2 ade cara,so..terpulang pada kite je,nk jaga muka sngt..hahh,search je kt laman sosial internet..berbagai-bagai cara yg hafsah hasim dpt lihat,hanya tanya pada diri sendiri..ikut kesesuaian kulit muka kite,heheee...01119544750 ni namber sy,nk jd kawan rapat korang pn boleh jga,sape je yg sudi...heheeeew,wasalam...

      Delete
  15. Saya pun tau teknik cuci muka time study to be beautician..

    Jom singgah blog saya..
    Arcabeuty.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. salam kenal gan ....
    Terima Kasih ya Telah mau berbagi Artikel yang cukup menarik ini ...
    Sambil baca artikel ini, mau tanya untuk tempat grosir kaos kaki muslimah yang memilika banyak piliha model terbaru dimana ya....
    moha makin bagus lg artikelnya ...

    ReplyDelete
  17. ternyata untuk mencuci muka itu ada caranya juga ya....agar lebih cantik
    dan kalau untuk cara mencuci kaos kaki muslimah yang bagus itu seperti apa ya...
    mohon infonya ya...

    ReplyDelete
  18. Wah.. Mcm susah pulak nak ingat step cara cuci muka, tp hasil mcm best. Hehe

    ReplyDelete
  19. cantik sungguh laa.. tapi kalau betul2 nak ikut, memang lama. kita buatlah semampu yang kita boleh. at least ikut gambar yang dia tunjuk tu. :)

    ReplyDelete
  20. Hai, nak tahu cara mendapatkan kulit wajah yang cantik di samping tubuh badan sihat ? Klik sini http://bungablingbling.blogspot.my/2015/10/rahsia-kulit-wajah-cantik-di-samping.html ;)

    ReplyDelete
  21. Dulu saya pun tak pandai nak cuci muka dengan betul..kemudian mula timbul jerawat dan jeragat halus..bila saya cuba satu cleanser dari 16 bahan Semulajadi jadi memang ketara kesanya jerawat dan jeragat saya hilang dengan cepat..alhamdulillah sekarang saya setia dgn whitening cleanser

    ReplyDelete
  22. Dulu saya pun tak pandai nak cuci muka dengan betul..kemudian mula timbul jerawat dan jeragat halus..bila saya cuba satu cleanser dari 16 bahan Semulajadi jadi memang ketara kesanya jerawat dan jeragat saya hilang dengan cepat..alhamdulillah sekarang saya setia dgn whitening cleanser

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wina pakai cleanser ape ?

      Delete
  23. X sangka pulak,cuci muka pon ade cara,selame nie main hentam je,kalo ade sabun tu kira cuci lah btw nice info

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Zarena Heeney 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi