Saturday 22 October 2011

Finally Dapat Jugak Buat Pavlova

petang takder kerja ... lepas makan tengahari
ajak Lini buat Pavlova
Lini macam pelik jea bila aku cakap Pavlova
dia cakap sedap la nama kuih nie
nanti ada anak perempuan nak letak nama Pavlova
hahahahahaha aku bantai gelak
nanti orang ingat nak gigit jea anak ko
ha'ah kan seunik namanya sesedap bila kita mengunyahnya masuk ke dalam mulut
jadi untuk minum petang hari sabtu kami mentry buat pavlova
yang tengah terhangat di pasaran kini


rasmikan mixer pemberian dari mak
mak cakap sudah dapat mixer nie
ada jea projek kami dua beradik
yea sudah semstinya
bila anak-anak mak rajin, dapat la mak merasai kenikmatan kuih-luih yang anak mak buat



aku buat mini pavlova
buat kecik-kecik dulu pastu baru la ada semangat nak buat yang besar terus
pastu aku letak buah peach sahaja di atas whipping cream



hasil yang dapat setelah siap


makan waktu sejuk perghhhhh memang meleleh la


rasa macam mengunyah mashmallow sedap tak terhenggettt la


perggggghhhhhhhhhh memang sedap gila la....


ok sesiapa nak buat boleh guna resipi nie


Bahan-Bahannya :


1- 3biji putih telur gred A
2- cuka 1 sudu kecil
3- esen vanila 1 sudu kecil
4 - gula castor 1/2 cawan
5 - tepung jagung stengah sudu bsr

Cara Untuk Membuatnya :


step 1 : putih telur + gula putar kasi meringue
step 2 : campur esen vanila, cuka & tepung jagung, kacau bg sebati dgn cara kaut balik
step 3 : panaskan oven 150c


step 4 : loyang alas dgn kertas minyak, tuang meringue td atas tu
step 5 : bakar selama sejam dengan api bawah (100-120c) sehingga betul2 nmpak garing :p


Step seterusnya, utk cream atas tu, boleh guna brand anchor dlm kotak kecik 250gram


kalau yg beli whip cream dlm kotak besar, just guna 1 cawan je,putar dlm mixer smpai krim berlemakkkk
make sure pavlova td dah sejuk betul2 suhu bilik baru bley letak whipping cream ni kt atas
then hias la buah2 ikot slera masing2 :)


untuk resipi nie sila klik DI SINI - SUMBER



Berminat dengan sebarang Vitamin Shaklee boleh hubungi Ena : 012 2449373 (whatsapp)

6 comments:

  1. yum yum..cedap tu..dah jadi dah buat..
    Ayu pun nak try la raya haji nie.. emmm...

    ReplyDelete
  2. pavlova mmg sedap!! nyum nyum.. lg2 klu dpt makan dng buah yg masam2... hehe

    ReplyDelete
  3. ayu - buat nnti post entry yea..mcm biasa

    ReplyDelete
  4. ya - belum msk dlm packaging cram dia dah cair ya huhuhuhu mai la sini nnti ena buat khas utk ya

    ReplyDelete
  5. hotmama - nnti nak try letak buag starberry plak la

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Zarena Heeney 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi