Wednesday, 24 July 2013

Biskut Cracker Cheesecake Nestum Tanpa Bakar

resepi di pagi hari hehehehhe
sajer jea kan nak bagi korang terliur hehehehehhe
takder korang
tak tahu nak up entry apa pagi-pagi nie
jadi terus teringat tentang draft entry yang terperap nie
jadi jom sama-sama kita belek-belek resepi yang aku sediakan nie
sangatlah mudah untuk buat
seyes tau tak payah nak bakar punya
resepi nie sama jea macam resepi 
cuma aku tukarkan oreo kepada biskut creaker jea


Bahan-bahan untuk buat cream cheese :
  1. 250g cream cheese [aku guna philadelphia]
  2. 200g whipping cream
  3. 1 cawan susu full cream [kalau takder susu boleh guna yogurt asli]
  4. 1/2 cawan gula kastor [kalau takder korang blend jea gula pasir biasa tu]
  5. 1 sudu besar esen vanilla [aku guna 1 penutup esen vanilla jea]
  6. 2 sudu gelatin
  7. sedikit air panas
  8. Nestum
Cara untuk membuatnya :
  1. dalam mixer bowl, masukkan cream cheese dan gula - pukul sehingga kembang
  2. masukkan whipping cream - pukul sehingga kembang
  3. masukkan susu segar - pukul sehingga kembang 
  4. masukkan sedikit esen vanilla [aku guna penutup esen vanilla sebakat penyukat]
  5. di dalam bekas yang lain masukkan gelatin dan sedikit air panas. kacau sehingga sebati dan gelatinnya larut. masukkan larutan gelatin ke dalam adunan dan kacau dengan perlahan-lahan.
  6. siap untuk digunakan.


Cara untuk buat base :

  1. rendam biskut cracker ke dalam susu [jangan bagi kembang sangat biskutnya]
  2. susun biskut cracker ke dalam bekas [ikut korang la nak susun dalam bekas plastik ataupun loyang]
  3. taburkan sedikit nestum di atas biskut cracker yang telah di rendam tadi
  4. letak adunan cream cheese di atas nestum
  5. buat beberapa lapisan
  6. last lapisan tabur sedikit nestum sebagai hiasan
  7. simpan dahulu di dalam fridge selama 4 jam.


--siap sudah Biskut Creaker Nestum Tanpa Bakar untuk di makan--
sedap di makan waktu sejuk

memang layan makan sambil ngadap tv
selamat mencuba yea :)




Berminat dengan sebarang Vitamin Shaklee boleh hubungi Ena : 012 2449373 (whatsapp)

7 comments:

  1. Salam K.Zareena..
    seyes tak pyh bako..?
    menarik ni.. nnti nk try..
    izin kopi resepi dulu yeeee... :)

    ReplyDelete
  2. Rajin betul ena masak2 ni ye. Hehehehehhh..next time if buat tu pas sikit kat saya ni. Baru tambah meriah. Btw bila baca entry pasal bebudak tu main bunga api, saya pon suka main bunga api walopon dah tua2 ni. Tak dulik la sorang2 ke, belasah gak main bunga api. Hehehhee...

    ReplyDelete
  3. MasyaAllah~ sedapnye~
    x de lah susah sgt pon kan~
    terliur sudah~

    ReplyDelete
  4. kreatifnya buat mkn tuk ank2.. mmg rajin kak ena nie..

    ReplyDelete
  5. tgh muak nak mkn cake pose2 ni
    naper ntahn tak lalu sgt malah tak lalu lansung sbnrnya
    tiap2 ari pose
    cuma lapo air.
    and klu ngences sgt
    mesti nak mkn jugak ikan talapia merah bako

    ReplyDelete
  6. pames betul resepi biskut ni..nak try buat, tapi tunggu adik2 balik..sebab dorang kaki makan..hehe

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Zarena Heeney 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi