rasanya makan tanpa sambal belacan
macam tak lengkap jea hidangan tu kan
macam ada rasa yang tak cukup jea
hehehehhe
kalau masak lemak
mesti ada gengnya sekali
ikan masin dan sambal belacan
betul tak???
ok kali nie ena nak share sambal belacan yang mak ena selalu buat
versi mak tersayang lah
nak letak di dalam blog
supaya nanti anak cucu boleh rujuk semula resepi wan dorang =)
resepi sambal belacan nie mudah jea
semua orang boleh buat rasanya...
bahan-bahan :
** 10 biji cili api
** 2 biji cili merah
** 2 ke 3 cm belacan (di bakar sekejap)
** 1 sudu perahan limau kecik
** sedikit garam
** sedikit gula
** sedikit cuka (kalau nak bagi sambal belacan tahan lama)
tumbuk semuanya..
nak sedap tumbuk lah kan
kalau blend biasa-biasa jea hehehehehe
sedap di makan dengan asam pedas, lauk berlemak, ulam-ulam
ok selamat mencuba yea =)
makan nasi panas-panas,kena pulak sambal belacan,..memang terangkat la kan ena..
ReplyDelete