Sunday, 31 March 2013

Resepi Talam Berlauk

aku suka sangat kuih talam berlauk
kalau makan memang bertambah-tambah
kebetulan pagi nie SIL kak ros buat kuih nie
perghhh sedap gila
dah lama aku cari kuih nie
susahkan nak cari kuih nie kat pasar-pasar
 
bila tahu SIL boleh buat
apa lagi terus la minta resepi
 
aku taknak simpan sendiri jea
meh sini aku kongsi sekali resepinya bersama dengan teman blogger
 
bahan-bahannya :
Bahan A
1 cawan tepung jagung
1 cawan santan
2 cawan air
 
Bahan B
1/2 peket daging hancur ~ nak lebih pun takper
udang yang telah dibuang kulitnya
bawang putih yang telah ditumbuk lumat
daun bawang ~ di hiris halus
cili merah ~ di hiris halus
 
cara nak masak :
tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan daging hancur dan udang
masak hingga garing
masukkan sedikit garam
siap masak..masukkan hirisan bawang bawang dan cili merah
 
campurkan semua bahan A
masak sehingga mendidih ~ sehingga membuak-buak
sudah pekat masukkan bahan B
gaul sehingga sebati
 
masukkan ke dalam talam atau bekas plastik
padatkan ke dalam bekas
bila sudah sejuk
potong dan boleh makan
 
selamat mencuba



Berminat dengan sebarang Vitamin Shaklee boleh hubungi Ena : 012 2449373 (whatsapp)

6 comments:

  1. sayang...check this out...

    http://furrasbubblynotes.blogspot.com/2013/03/upcoming-bubbly-ga-sponsors-list-as-of.html

    ReplyDelete
  2. farah - dah tgk wah bestnya nama tersenarai

    ReplyDelete
  3. xpernah makan lagi ni,tapi nampak cam sedap je kan....hehehehe...

    ReplyDelete
  4. alya - mmg sedap..cicah ngan cili perghhh terangkat

    ReplyDelete
  5. x reti lah nak makan kuih ni~
    kenapa entah~

    ReplyDelete
  6. nafira - alahai ruginya..sedap tau

    ReplyDelete

Thank you and Come Again...
Love you all mmuahhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright @ Zarena Heeney 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi